izlojba-sofijskata-sveta-gora-ne-poznatiiat-marshrut
Изложба Софийската Света гора - НЕ/ПОЗНАТИЯТ МАРШРУТ
27.09.2011
18:30
Място:Галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2, София
Организатор: Фондация Credo Bonum
Галерия Credo Bonum
представя
Софийската света гора
НЕ/ПОЗНАТИЯТ МАРШРУТ
27 септември – 27 октомври 2011
Откриване – 27 септември 2011, вторник, 18.30 часа

Изложбата е част от проекта на Фондация Credo Bonum за възраждане на поклонническия маршрут, свързващ духовните обители в околностите на София. Повечето от тях датират от XIII век, когато е поставено и началото на внушителния комплекс, познат като Софийска света гора. Аналогията с Атонския център не е случайна. Софийската света гора е възникнала като общност от 14 манастира по протежението на Витоша и съседните планини, които през Средновековието действат като активни културни и книжовни средища, свързани със значими факти и събития от българската история. До падането на България под османска власт манастирите в Софийско са вече повече от 100, като днес са се запазили около 40.

Въпреки значението си за българската духовност и култура, днес някои от манастирите и църквите в околностите на столицата са полуразрушени или изоставени. Целта на проекта, иницииран от фондация Credo Bonum в партньорство със Столична община, е да съживи интереса към тези уникални паметници, да насърчи по-отговорно отношение към природата и историческото наследство, чрез създаване на подходящи условия за културен туризъм. Основните дейности на фондацията са свързани с подобряването и развитието на алтернативните пътища между църквите и манастирите в Софийската света гора – пешеходни и вело пътеки – познати най-вече на малцина от запалените поклонници или любители на активната почивка. Част от стъпките по популяризирането на този маршрут са поставянето на указателни табели, маркировка, публикуване на информационни материали, създаване на интернет сайта - www.svetagorasofia.bg

Пилотната фаза на проекта, представена в експозицията, засяга северната част на Софийската света гора, която обхваща 9 манастира и 14 църкви в района между Бухово и Кътина. Съвместно с ОП „Софпроект” и Сдружение „Байкария” са избрани и описани най-подходящите маршрути. По задание на фондацията екип от „Байкария” маркира предвидените за ремонт пътеки в района на Сеславци, Кремиковци и Локорско.

В изложбата може да се види карта с описанията на маршрутите между всички обекти и населени места в северната част на Софийската света гора /изготвена от Пламена Тодорова, победител в конкурса за лого на маршрута/, календар с храмовите празници, които се честват там през годината, документация от процеса на маркировка на пътеките, заснет от Деница Варадинова и Христо Николов – Ичо.

Основният акцент попада върху самото вдъхновение на проекта – уникалните по своята значимост архитектура и църковни стенописи на манастирите „Св. Архангел Михаил” и „Св. Мария Магдалина” в Бухово, „Св. вмчк Георги Победоносец” в Кремиковци, „Св. Николай Мирликийски” в Сеславци, документирани в няколко серии фотографии от Яне Голев, Христо Николов – Ичо и Венета Райновска.